Суперпотужний домашній укорінювач, в якому швидко дадуть коріння будь-які живці

Нині у продажу багато препаратів коренеутворювачів. Але навіщо їх купувати, коли в кожній оселі є продукти, з яких можна зробити відмінний укорінювач. І працюватимуть вони не гірше за Корневіна та інших.

У цій статті розповімо про 2 укорінювачі , щоб зберегти право вибору. Це дріжджі та картопля .

Дріжджовий укорінювач

Наприклад дріжджі. Так, ви скажете, що дріжджі виробляють лише вітаміни та ферменти. А ось і ні – дріжджі здатні виробляти й фітогормони такі як ауксин, зеатин та гіббереллін. Загалом те, що нам потрібно. Тому в них і виходить добре вкорінювати живці рослин.

Для приготування укоренювача однаково підійдуть і сухі, і пресовані дріжджі .

До речі, можна знайти багато рецептів, скільки додавати дріжджів і скільки брати води. Але оптимальні пропорції такі – достатньо взяти на літр води 10 г сухих дріжджів . Вода відповідно до кімнатної температури, навіть трохи тепліша. Розчин готовий, коли дріжджі повністю розчиняються.

Далі все просто – наливаємо в ємність стільки укорінювача, щоб живці були занурені в нього на 2-3 см. І залишаємо на добу.

Потім живець висаджуємо в горщик. Грунт потрібен пухкий, щоб добре пропускав повітря та вологу.

Садимо черешок, поливаємо і надягаємо пакет, щоб створити умови, наближені до тепличних. Якщо пакет використовувати незручно (все залежить від живця) підійде пластикова пляшка. Відрізаємо дно і надягаємо її як ковпак.

Такий парник ставимо на підвіконня – там і світло і тепло. Але важливо, щоб не було переохолодження. І тоді результат здивує. Дріжджі прискорюють проростання, стимулюють подовження кореня. Час проростання справді зменшується на 2-3 тижні.

Картопляний коренеутворювач

Картопля, виявляється, – унікальний продукт. Вона може надати істотну допомогу в утворенні коріння на живцях.

Все що потрібно це вирізати очі, щоб не зростала сама картопля. Потім вставити черешок у картоплину, так, щоб не проткнути наскрізь і прикопати бульбу в горщик із землею. Далі все за сценарієм – полити, прикрити пляшкою, провітрювати та не допускати пересушування. Вже через пару тижнів на живці з’являться бруньки та листочки.

Але це не все. У картоплі все годиться. Весною зазвичай вона починає проростати. Особливо в льоху паростки вже досить довгі. Так ось із цих проростків можна приготувати найпотужніший укорінювач. Він підійде: для пророщування насіння, для вкорінення відростків кімнатних рослин, для пробудження коріння на живцях садових чагарників та для стимуляції росту розсади.

Укорінювач простий у приготуванні. Беремо 150-200 гр. проростків, промиваємо і ріжемо ножем на невеликі шматочки. Заготовку заливаємо літром трохи теплої води.

Банку з настоєм ставимо у темне, але тепле місце на 8 годин. Потім проціджуємо та настій готовий. Насіння замочуємо годину. Живці занурюємо в нерозбавлений настій на шість годин і далі висаджуємо в землю.

Обидва методи і картопляний, і дріжджовий добре спрацьовують і їх можна сміливо використовувати.